Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/8/f/5/betis.dk/httpd.www/wolf/Framework.php on line 1226 Historie - Real Betis

Real Betis Support Danmark

Historie

Den spæde begyndelse

Historien om Betis begynder i 1907 hvor en gruppe studerende fra Sevillas Ingeniørskole grundlagde Sevilla Balompie. Ideen med grundlæggelsen af klubben var for at der skulle være en rival til Sevillas anden fodboldklub, Sevilla FC. Det skulle dog hurtigt vise sig at det ikke skulle blive helt nemt for Sevilla Balompie allerede fra starten af. Real Betis spilletrøjeI 1909 valgte en gruppe medlemmer at melde sig ud af Sevilla Balompie og starte en ny klub, Betis FC. Medlemmerne valgte at melde sig ud af Sevilla Balompie, fordi de havde afvist en spiller fordi han blot var ”en simpel arbejder”. Derfor ønskede medlemmerne at lave en klub hvor der var plads til alle. Navnet Betis stammer fra det romerske navn, Baetis, som er navnet på den flod der løber igennem Sevilla, Guadalquivir. Hadet imellem Sevilla Balompie og Betis FC var dog ikke værre end at de to klubber fusionerede i 1914. Fusionen lykkedes dels pga. englænderen Papa Jones, som arbejde i Sevilla og var en passioneret fodboldfan, samt den spanske konge Alfonso XIII som gav klubben titlen Real. Derfor blev Real Betis Balompie en realitet. I 1915 valgte man de grønne og hvide farver som klubbens. Disse farver blev valgt fordi det er de samme farver som indgår i det andalusiske flag.

Nyt stadion og oprykning

I 1919 indviede Real Betis Balompie deres nye stadion, Patronato Obrero. Klubben var dog nødt til at flytte kort tid efter da kommunalbestyrelsen skulle bruge pladsen. I 1921 fik klubben ny præsident: Gil Gómez Bajuelo. Bajuelo blev i 1924 skiftet ud med Ramon Navarro Caceres. Caceres ændrede store ting i klubben og var bl.a. med til at udbrede kendskabet til Betis i resten af Spanien. Caceres fik bl.a. arrangeret en kamp imellem Betis og FC Barcelona. Det var også omkring denne tid at den spanske liga blev grundlagt. I 1929 spillede Betis i Segunda División. I løbet af hele sæsonen kæmpede Betis for at rykke op til Primera División. Dette lykkedes desværre ikke. I 1930 fik Betis igen ny præsident: Ignacio Sánchez Mejías. Mejías ønskede at få Betis op iblandt de allerbedste. Mejías gav spillerne bedre lønninger og indkøbte nye spillere, der skulle hjælpe klubben med at nå deres mål. I sæsonen 30/31 opnåede Betis en 6. plads i Segunda División samt en finaleplads i pokalturneringen. Det lykkedes dog ikke for Betis at gå hele vejen, da Atletic de Bilbao vandt 3-1 over dem i finalen. I sæsonen 31/32 lykkedes det endelig for Betis at vinde Segunda División og derved rykke op i La Primera.

Mesterskab og revolution og klubben

I de næste sæsoner lykkedes det for Betis at leve op til de forventninger som Mejías havde sat som mål. Betis opnåede bl.a. en 4. og en 5. plads. Det hele kulminerede i sæsonen 34/35 hvor Betis vandt deres hidtil eneste spanske mesterskab. De næste sæsoner kunne Betis dog ikke leve op til de store forventninger som mesterskabet havde pålagt dem. Betis faldt derfor langsomt nedad i tabellerne og endte godt 10 år efter deres mesterskab i 3. División. I de næste år havde Betis det svært i 3. División, bl.a. pga. økonomiske problemer. Men i sæsonen 53/54 kom Betis lang om længe op i Segunda División igen. I den følgende sæson fik Betis tilføjet flere nye spillere til spillertruppen, og fik derudover også rettet op på den skrantende økonomi.

Omkring midten af 1950’erne fik Betis ny præsident i form af Benito Villamarín. Villamarín indførte flere nye tiltag i klubben. Estadio Benito VillamarínHan ændrede bl.a. holdningen hos spillerne til en mere professionel, hvilket var nødvendigt hvis klubben ikke skulle komme ud i de samme økonomiske problemer igen. Villamaríns lederskab gjorde også at Betis fik flere og flere tilhængere. Dette var medvirkende til at Betis opnåede flere flotte placeringer i Primera División, bl.a. en 3. plads i sæsonen 63/64. Efter et kort ophold i Segunda División vendte Betis tilbage til La Primera. I midten af 60’erne døde ”Don Betis Benito” efter lang tids hård kamp med kræften. For at ære ham og det han havde opnået med klubben, besluttede man at opkalde Betis stadion efter ham. Stadionet skiftede derfor navn til Estadio Benito Villamarín.

Sejr i Copa Del Rey og europæisk succes

Sæsonen 76/77 skulle vise sig at gå over i Betis historiebøger. Op til sæsonen havde Betis fået tilknyttet flere store stjerner, bl.a. Rafael Gordillo. Gordillo var med til at sikre Betis en flot 5. plads i La Primera. I pokalturneringen, Copa del Rey, gik det imidlertid endnu bedre. Her fik Betis kæmpet sig frem til finalen hvor de mødte Atletic de Bilbao.Copa del Rey Finalen var en spændende affære som foregik på Vicente Calderon. Efter at de to hold havde spillet lige op i løbet af 90 minutter, måtte kampen afgøres i en straffesparkskonkurrence. Denne trak Betis sig sejrrigt ud af, og de kunne derfor fejre deres første sejr i Copa del Rey. Som tidligere kunne Betis ikke leve op til sidste sæsons succes, og opnåede derfor i de følgende sæsoner skuffende placeringer i La Primera samt nedrykning til La Segunda. I starten af 1980’erne gik det igen godt for Betis. Betis kvalificerede sig i denne periode bl.a. to gange til Uefa-Cuppen (i 1982 og 1984). Dette var en god måde at fejre klubbens 75 års jubilæum på.

Økonomiske problemer og ny præsident

Betis fik igen økonomiske problemer i starten af 90’erne. Og dette gik også ud over de sportslige resultater. Klubbens økonomiske problemer var så voldsomme at Betis blev tvangsnedrykket til Segunda División og sat under administration. Betis fans gik derfor sammen om at samle penge sammen til at redde klubben. Fans forsøgte også at finde storaktionærer der ønskede at hjælpe klubben. Det ville Manuel Ruiz de Lopera gerne. Lopera brugte derfor en masse penge på at få klubben ret køl igen samt at modernisere klubbens stadion. Lopera fik også omdømt Betis stadion, så det fik navn efter deres nye ejer – altså ham selv.

Ved Loperas økonomiske hjælp lykkedes det for Betis at opnå flotte resultater både i La Primera og i Copa del Rey. Betis fik f.eks. to 3. pladser samt en finaleplads i de følgende sæsoner. Det flotteste resultat kom i 2005 hvor Betis vandt sin anden Copa del Rey. Nogle måneder efter sejren i Copa del Rey, blev Betis det første andalusiske hold til at kvalificere sig til Champions League. Endda lige nøjagtig foran deres evige rivaler Sevilla FC. Betis havnede i en meget svær gruppe med Chelsea, Liverpool og Anderlecht. Det lykkedes derfor ikke for Betis at gå videre fra den indledende gruppe. Betis fik dog bl.a. en flot sejr på Estadio Manuel Ruiz de Lopera over Chelsea.

Manuel Ruíz de Loperas afsked med klubben blev alt andet end lykkelig. Storaktionæren gjorde i 2009 alvor af mange års "trusler" om at overdrage sine aktier til interesserede købere. Flere års retssager og anklager om korruption havde efterhånden sået så meget tvivl om hans person at han ikke kunne fortsætte. Da slet ikke med klubben i 2. division. Ny hovedaktionær blev forretningsmanden Luis Oliver. det skulle dog hurtigt vise sig at salget af aktionerne ikke var legitimt og staten måtte træde ind og suspendere 51% af aktierne. Således kunne en ny bestyrelse dannes, efter domstolens foreskrifter skulle den bestå af en økonomn en advokat og en person med tilknytning til klubben (tidligere spiller), alle uden økonomiske intersser eller mellemværender.

POST-LOPERA

Rafael Gordillo, den måske største legende i Betis gennem tiden, blev således den første president i "det nye betis", sat under statslig administration, men med en saneringsplan og en hidtil uset åbenhed omkring udestående betalinger, ansættelsesforhold og fremtidsplaner.  Således er klubbens hjemmeside af flere gange blevet moderniseret, sponsorater systematiseret og kommunikationsstaben udskiftet, med det resultat at der nu rent faktisk er kongruens mellem det som meldes ud og det som rent faktisk sker i og omkring klubben. Men penge er der ikke nogen af.. i al fald ikke flere end dem man kan få ind via spillersalg, da alle andre "planlagte indtægter" såsom sæsonkort, merchandise og sponsorater, i videst muligt omfang går til afbetaling af gælden. Man har således de senere år måtte tage til takke med frie transfers, lejeaftaler og desuden fokuseret meget på ungdomsrækkerne, og tallene taler for sig selv. Under træner Pepe Mel har hele 11 ungdomsspillere været inde over 1. holdet.

0 kommentarer

Warning: Declaration of NextMatch::update() should be compatible with Record::update($class_name, $data, $where, $values = Array) in /customers/8/f/5/betis.dk/httpd.www/wolf/plugins/next_match/NextMatch.php on line 183 Notice: Undefined variable: teams in /customers/8/f/5/betis.dk/httpd.www/wolf/app/models/Page.php(230) : eval()'d code on line 4